Hvorfor sier kiropraktoren at du MÅ bruke brodder?

Og hvorfor er det ekstra viktig for gravide å bruke brodder?

Vinteren er høysesong for fall og bruddskader. Tidligere syntes mange det var flaut å bruke brodder. Men de siste årene har det kommet mer moderne brodder som både ser langt bedre ut, er enkle å ta av og på og sitter enda bedre på glatt underlag.

Derfor har det blitt stadig mer vanlig å bruke brodder, også blant yngre.

Kiropraktor Therese Aarsætherved Ullevål Kiropraktorklininikk gir her noen gode råd om bruk av brodder. Rådene er også basert på dyrekjøpt egen erfaring.

Det er to vanlige måter å skli på glatta på. Den vanligste er at hælen på den fremre foten sklir når du tar et skritt frem og du faller bakover. Den andre måten å skli på, er at forfoten på det bakre benet sklir bakover når du har tar et skritt frem og du faller fremover. Det skal ikke mer til enn et lite skritt på glattisen før du raskt kan skli og slå deg.

Jeg var ihvertfall veldig overrasket over hvor fort gjort det var en kald morgen på vei til jobb. Det var veldig glatt og ikke strødd ennå. Jeg var nok litt av den oppfatningen at brodder var for gamlinger og tenkte ikke noe særlig over det etter å ha parkert bilen rett bak Ullevål Sykehus. To-tre skritt på glatta og så var det gjort, vips så skled bena vekk og jeg landet hardt på rompa.

Jeg trodde først at det kom til å bli et blåmerke og litt ømt i noen dager. Etter å ha hatt 2 pasienter og jeg ikke lenger klarte å stå oppreist, skjønte jeg at det var lurt å avslutte arbeidsdagen tidlig. En time senere var brudd i bekkenet (sacrum) konstantert med MR og røntgen.

I ettertid innser jeg at det å jobbe som kiropraktor, der jeg bruker hele kroppen aktivt, ikke var spesielt lurt med et ferskt brudd i bekkenet

Brodder for deg som er gravid

Som gravid er det ekstra viktig med godt skotøy og brodder når det er glatt. Du vil jo helst unngå fall med tanke på faren for å lande på magen eller skade deg selv slik jeg gjorde. Dessuten er det ganske ubehagelig med brå vridninger og hvis bena sklir i alle retninger. Utover i svangerskapet blir ligamentene mye løsere enn vanlig. Derfor er du litt mer utsatt for smerter både i bekkenet og foran i symfysen hvis du sklir.

Du kommer et godt stykke på vei med gode vintersko med rågummisåler, men det tryggeste er helt klart gode brodder!

Etter fallet mitt måtte jeg innse at brodder faktisk er ganske smart å bruke likevel. Denne sesongen klarte jeg ikke å finne igjen de gamle broddene jeg brukte forrige vinter, så da bestemte jeg meg for å ta en ny sjekk av hvilke brodder som er på markedet nå og prøve litt forskjellige. Jeg leste mange omtaler og tester av brodder og var innom flere butikker for å prøve.

Pingvingange på glatta

Når du går på glatt underlag spenner du deg i store deler av kroppen. Spesielt utsatt er kanskje bekkenet, hoftene og skuldrene. Dersom du allerede er plaget med bekkensmerter kan dette være med på å gjøre smertene verre. NRK har skrevet en artikkel om å gå som en pingvin på glatta, med føttene pekende utover og vekten frem over føttene og mens du stamper. Dette gjør at du spenner rygg og setemuskulaturen ekstra mye, selv om det reduserer sjansen for å skli. Pingvin-gangen er nok absolutt bedre enn å skli rundt på glatta uten brodder, siden du får bedre kontakt med underlaget. Men bruk av gode brodder mye mer effektivt og du kan gå vanlig uten å være redd for å skli.

Bekkenbrudd kan øke sannsynligheten for behovet for keisersnitt under fødselen (1), muligens fordi det forventes at det kan bli problemer mer enn et egentlig behov (2). Det er ikke dermed sagt at du må være mye plaget under graviditeten eller at du ikke kan føde vaginalt. (3)

Bruddet mitt har gitt meg mye plager i flere år etterpå. Dersom du er gravid eller har planer om å bli det de neste årene anbefaler jeg deg på det varmeste å bruke brodder. Det er nok veldig greit å slippe å gå med et fersk brudd underveis i svangerskapet og fødselen.

Dette er forkortet utgave av en artikkel av Therese Aarsæther, Kiropraktor MNKF

Hun er kiropraktor ved Ullevål Kiropraktorklinikk og videreutdannet seg i behandling av bekkenløsning, kolikk og spedbarn. Hun utfører også dry-needling behandling. Therese studerer til en mastergrad i ernæring.

Share this post

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Sett meg på venteliste Vi vil informere deg når produktet kommer på lager. Legg igjen gyldige e-postadresse nedenfor.

No fields found, please go to settings & save/reset fields