Hva bør du rengjøre og desinfisere hjemme?

Vi er alle godt kjent med hvor viktig det er med hyppig håndvask. Mange tilbringer nå mer tid, og sammen med flere personer, i hjemmet enn normalt.

Folkehelseinstituttet understreker at hyppig rengjøring nå er enda viktigere siden vi nå bruker ekstra mye tid i hjemmet. Utsatte steder som baderomservanter, toalettet, dørhåndtak og kjøkkenbenk er spesielt viktig. Og på samme måte som ved håndvask kan man bruke vanlige rengjøringsmidler eller desinfiserende produkter.

I regi av det nasjonale helseinstituttet i USA har forskere ved University of California undersøkt hvor lenge Korona viruset overlever i lufta, og på typiske overflater. Den gode nyheten er at selv om Korona viruset er et nytt virus, så oppfører det seg ikke veldig annerledes enn andre, kjente virus som Sars og influensa virus. På papp holdt Corona viruset seg i live i opp mot 24 timer, mens forskerne fant levende virus på harde overflater i opptil 3 døgn.

Link til første publisering av resultatene

10 ting man bør rengjøre og desinfisere hyppig:

 1.  Dørhåndtak

Dørhåndtak som brukes jevnlig bør vaskes jevnlig, flere ganger om dagen. Spray desinfisering på en ren klut.

2. Spyleknappen på toalettet:

Denne brukes flere ganger hver dag. I husstander med flere medlemmer er dette en bakteriesamler. Knappen bør rengjøres etter bruk – hver gang. Ha en sprayflaske stående ved toalettet, gjerne med desinfiserende spray. I praksis kan det være vanskelig at alle husker på dette, så det smart å hvertfall gjøre dette etter siste bruk når man legger seg.

3. Armaturer – spesielt på bad/WC

De fleste har armaturer som berøres før man vasker hendene. Disse bør egentlig vaskes så ofte som mulig. Det enkleste å bruke samme spray man bruker på spylerknappen.

4. Vasken på badet

Vasken på badet brukes når vi vasker oss, pusser tenner, barberer oss m.m. Bruk gjerne et rengjøringsmiddel som er desinfiserende.

5. Gelender

Gelender er noe vi ofte støtter oss på hjemme og i felles oppganger.

6.  Kjøkkenservant/armatur:

Denne er i jevnlig bruk. Bør rengjøres så ofte som mulig.

7. Kjøkkenbenken:

Hygiene her har høy prioritet – her lages det mat kanskje flere ganger om dagen.

8. Kjøkkenbordet:

Kantene på kjøkkenbordet er utsatt. Her ser man ikke skitten, men blir ofte berørt. Tøk også bort smuler, matrester og annet på kjøkkenbordet etter måltider. Her holder det kjøkkenpapir. Kan gjerne avslutte med å desinfisere.

9.  Komfyr og kjøleskap:

Komfyr bør rengjøres og desinfiseres etter bruk, spesielt hvis stekepanne er benyttet. Matfett og brente matrester fjernes med fettløsende spray. Husk å rengjøre og desinfisere håndtaket når stekeovnen er brukt. Desinfiser gjerne håndtaket på kjøleskapet flere ganger pr dag. Dette håndtaket tar vi ofte på!

10. Tastaturer og skjermer

Ved å vaske hendene hyppig i varmt vann og såpe, evt med desinfiserende middel, reduseres smittefaren når man bruker PC-tastatur, mobil, fjernkontroll etc. Men dette er utstyr som under nåværende omstendigheter vil bli enda hyppigere brukt, og derfor bør rengjøres ofte, gjerne også med desinfiserende middel. Bruk gjerne X-it desinfeksjon, og spray på en klut eller tørkepapir og rengjør tastatur, fjernkontroller og mobiltelefonen. Ikke spray rett på elektronikk!

Share this post

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Sett meg på venteliste Vi vil informere deg når produktet kommer på lager. Legg igjen gyldige e-postadresse nedenfor.